Bel ons: 0229-582347

Warmtepomp

Warmtepompen verwarmen u woning tot 30 jaar op een duurzame manier. Net als een cv-installatie kan een warmtepomp een woning voorzien van verwarming met warm water. In de zomer kan een omkeerbare warmtepomp de woning ook koelen! Warmte in de bodem of lucht leveren de warmte voor dit systeem. Warmtepompen zijn zeer betrouwbaar en milieuvriendelijk. De investeringskosten zijn relatief hoog, maar in nieuwbouwprojecten verdient u het binnen een aantal jaar terug! In bestaande woningen biedt een warmtepomp die ook kan koelen meer comfort.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp

De meest voorkomende soorten warmtepompen werken door een vloeistof bij lage temperatuur te laten verdampen en de damp bij hoge temperatuur te laten condenseren. In het eerste geval moet het kookpunt dus worden verlaagd en/of in het tweede geval worden verhoogd. Het kookpunt kan worden verhoogd door de druk te verhogen met een compressor (pomp), aan de andere kant kan het kookpunt weer worden verlaagd door de druk te laten zakken in een turbine of (meestel) smoorventiel. Het geheel van verdampen, comprimeren, condenseren en expanderen vormt een gesloten kringloop voor het rondstromende koudemiddel maar niet voor de warmte en de arbeid: aan het systeem wordt netto arbeid toegevoerd. (in de compressor), en er wordt warmte verplaatst van de verdamper naar de condensor. Daarnaast ontstaat er extra warmte, geluid en infraroodstraling; deze ongewenste bijproducten heten verlies en gaan ten koste van het rendement.

Systeemtypen
Er zijn verschillende warmtepomp systemen, de keuze van het systeem hangt af van de situatie, er is ook een groot verschil in rendement tussen de verschillende warmtepompen. Enkele systemen:

Lucht/lucht warmtepomp
Bij lucht/lucht-warmtepompen wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht en wordt het huis opgewarmd door middel van een luchtblazer. Dit is eigenlijk de omgekeerde werking van een koelkast. Deze toestellen worden in hoofdzaak gekozen voor hun functie als airconditioning, maar kunnen door middel van een klep omgeschakeld worden naar de functie van warmtepomp. De investeringskostprijs van dit type ligt relatief laag in vergelijking met de rest.

Volgende >>