Bel ons: 0229-582347

Kan ik de btw op zonnepanelen terug vragen?

Ja, u kunt de btw op zonnepanelen terugvoderen. Hieronder staat beschreven hoe dit moet.

BTW terugvragen

Stap 1: Aanmelden particulier bij de belastingdienst als BTW ondernemer
Stap 2: Eventueel bezwaar pareren en er alsnog voor zorgen dat uw klant BTW ondernemer wordt
Stap 3: Aanvraag voor BTW aangifte op jaarbasis ipv kwartaalbasis
Stap 4: BTW aangifte doen voor uw klant
Stap 5: na 3 tot 4  jaar aanvraag voor de KOR indienen

 1. Aanmelden particulier bij de belastingdienst als BTW ondernemer
Aanmelden bij de belastingdienst is mogelijk met het formulier ‘Opgaaf Startende onderneming’. Dit formulier dient ingevuld te worden met de gegevens van de eigenaar van het systeem in. De aanmelding moet uiterlijk 1 maand na het kwartaal van de factuurdatum per post naar de belastingdienst gestuurd worden. Na ongeveer 6 weken nadat de aanvraag is ingediend ontvangt de eigenaar van het systeem een informatiebrief en een BTW-nummer.

2/3. Bezwaar en BTW aangifte per jaar
De aanpassing van kwartaalaangifte naar jaaraangifte is van belang ivm de frequentie van de aangiftes. De belastingdienst geeft  vanaf 2014 niet meer een seintje wanneer er aangifte gedaan moet worden. Dit betekent dat er geen brieven meer worden verstuurd waarin wordt aangegeven dat je je aangifte moet doen. Naast het feit dat 4 maal aangifte meer tijd kost, is de kans dat dit een keer vergeten wordt ook groot. Hierdoor is het verstandiger de aangifte om te zetten van kwartaal naar jaar.

4. BTW-aangifte doen
Elk kwartaal of jaar moet er voor een vooraf bepaalde datum de BTW aangifte bij de belastingdienst zijn ingediend. Dit gebeurd online via het portaal voor ondernemers waarvoor de belastingdienst inloggegevens verstrekt.
De Belastingdienst maakt de betaalde en teruggevorderde BTW van het betreffende zonne-energiesysteem over op de bankrekening van de eigenaar.

5. Ontheffing administratieve verplichtingen aanvragen
Als eigenaar van zonnepanelen kan er gebruik worden gemaakt van de zogenaamde ‘Kleine-ondernemersregeling’ (KOR). Indien minder dan € 1883,- per kalenderjaar aan BTW verschuldigd is komt men in aanmerking voor deze regeling. Dit geldt dus voor iedere woningbezitter die een systeem welke niet groter is dan 5000WP op haar dak wilt leggen.
Het verzoek voor ontheffing dient pas minimaal 3 tot 4 jaar na de aanvraag voor verzoek teruggave van de BTW over de aanschaf van de zonnepanelen te worden ingediend. Anderzijds is er grote kans dat de belastingdienst de door u teruggevorderde BTW over de aanschaf weer terugvordert van u.

Wat als de ontheffing niet meer aangevraagd kan worden?
Een wetswijziging duurt even en mag niet per direct ingaan. Deze wijziging zal behoorlijk veel voeten in de aarde hebben aangezien een aanpassing niet alleen voor zonnepanelen kan en mag gelden. In theorie kan het gebeuren dat er geen ontheffing meer aangevraagd kan worden. In dat geval zal er ieder kwartaal of jaar aangifte gedaan moeten worden en BTW betaald moeten worden over de opgewekte kWh’s.

Belangrijk om te weten als u BTW wilt terugvragen:
-De eindgebruiker is een particuliere afnemer en nog geen ondernemer voor de BTW (geen BTW-nummer in bezit)
-De zonnepanelen zijn op/bij de woning van de eigenaar van de zonnepanelen geinstalleerd;
-De installatie is opgeleverd of in gebruik genomen na 20 juni 2013;
-De opgewekte zonne-energie wordt (deels) teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.