Bel ons: 0229-582347

Eindelijk subsidie op warmtepompen in 2016

Subsidies op warmtepompen zijn beschikbaar  vanaf 4 januari 2016. Het gaat hier om een subsidieregeling voor kleinschalige hernieuwbare warmte opties: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Er is ook voor zonneboilers en biomassa subsidie. Het doel van de subsidie is om warmtepompen, zonneboilers en biomassa concurrerend te krijgen met fossiele energiebronnen. Deze subsidieregeling gaat gelden voor een periode van 5 jaar.

Hoeveel subsidie krijg je op een warmtepomp?
Voor een warmtepomp krijg je tussen de 500 en 2500 euro subsidie. Dit is afhankelijk van het soort warmtepomp en de hoeveelheid energie deze bespaart. Er wordt 4 januari een lijst gepubliceerd waar exact staat vermeld hoeveel subsidie er op welk merk en type warmtepomp zit.

Voor welke warmtepompen is er subsidie beschikbaar?
Voorwaarde is dat de warmtepomp onderdeel moet zijn van een verwarmingstoestel. Onderstaande type warmtepompen vallen onder de subsidieregeling:

Zonneboiler-knop-291x300

-Lucht/water warmtepomp
-Grond/water warmtepomp
-Water/water warmtepomp
-Hybride water warmtepomp
-Warmtepompboiler

Daarnaast mag de warmtepomp een maximaal vermogen hebben van 70kW en moet deze voorzien zijn van een etiket, productkaart en technische documentatie.

Particulieren: kom ik in aanmerking?
De subsidie geldt voor zowel particulieren als zakelijke afnemers. Als particulier moet je beschikken over een geldig BSN-nummer. Ook buitenlandse particulieren met een geldig BSN-nummer komen in aanmerking voor subsidie. Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten een geldig KvK-nummer hebben. Hieronder vallen dus ook VVE’s, Corporaties, ZZP’ers, Verenigingen etc.

Wat zijn de voorwaarden voor subsidie?

Als je als particulier subsidie wilt krijgen op een warmtepomp moet je rekening houden met onderstaande:

1. De warmtepomp is gekocht na 1 januari 2016.
2. De warmtepomp is gekocht voordat je subsidie aanvraagt. Kortom, de warmtepomp moet al geïnstalleerd en in gebruik genomen zijn voordat je subsidie aanvraagt.
3. De warmtepomp is je eigendom en nieuw aangeschaft. Je beschikt over een betaalbewijs.
4. De warmtepomp is in Nederland geïnstalleerd.
5. Je mag de warmtepomp niet weghalen binnen een jaar na toekenning van de subsidie.

Bedrijven die subsidie willen aanvragen moeten rekening houden met het volgende:

1. Er is nog geen koopovereenkomst gesloten wanneer subsidie wordt aangevraagd.
2. De warmtepomp wordt in Nederland geïnstalleerd.
3. Het bedrijf is eigenaar van de warmtepomp.
4. Er wordt nooit meer subsidie verleent dan in de toekenning staat.
5. Warmtepomp mag niet worden verwijderd binnen een jaar na bepaling van de hoogte van de subsidie.
6. De warmtepomp wordt binnen een jaar na goedkeuring van de subsidie in gebruik genomen.

Hoe vraag je de subsidie aan en waar moet je op letten?

Subsidie is aan te vragen vanaf 4 januari 2016 9.00 tot en met 31 december 17.00.

Voor particulieren geldt:
Nadat je de warmtepomp hebt aangeschaft dien je via mijn.rvo.nl de subsidieaanvraag in. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Let op! Doe dit wel binnen 3 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst. Doe je dit niet dan vervalt het recht op subsidie. De beslissing krijg je dan binnen 8 weken. Betaling zal daarna binnen een week plaatsvinden.

Als particulier moet je daarnaast  een betaalbewijs meesturen. Ook als u in contanten heeft voldaan. Hierop moet de volgende informatie komen te staan:

-Merknaam
-Omschrijving van het product, o.a. typenummer
-Datum en bedrag van de betaling
-Meldcode van de warmtepomp

Voor bedrijven geldt:
Je moet eerst subsidie aanvragen via mijn.vro.nl. Hiervoor heb je eHerkenning nodig. En je kunt pas een koopovereenkomst aangaan nadat goedkeuring is verleend. Na installatie en betaling kun je dan vaststelling van de subsidie aanvragen. Het is ook mogelijk om een voorschot aan te vragen. Je moet dan wel bewijzen dat de warmtepompen zijn aangeschaft en geïnstalleerd

Warmtepomp subsidie: gemeente en provincie
Het kan zijn dat er naast een landelijke subsidieregeling ook lokaal subsidie is te verkrijgen. Dit kan gemeentelijk zijn, maar ook provinciaal. Wilt u weten of er bij u in de regio subsidie op warmtepompen te krijgen is? Kijk dan op www.energiesubsidiewijzer.nl. Kijk wel goed of de subsidies te stapelen zijn.

Warmtepomp in bestaande woning?
Nu er subsidie is op warmtepompen is dit zeer aantrekkelijk alternatief wanneer je cv-ketel moet vervangen. Warmtepompen zijn namelijk ook geschikt voor in de bestaande bouw. Het meest voorkomende type in bestaande bouw is hybride warmtepomp.

Warmtepomp subsidie: zakelijk
Naast de aanschafsubsidie is er nog meer voordeel voor bedrijven. Dit in de vorm van fiscaal voordeel als gevolg van de Energie Investerings Aftrek (EIA). Indien u hiervoor in aanmerking komt kunt u 41,5% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst, boven op de normale afschrijving. Om in aanmerking te komen moet onder andere de investering ten minste 2.500 euro bedragen en moet u binnen 3 maanden na opdracht tot levering aanmelden.